Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2018 16:55 - Скандал със застраховките на лекарите в София
Автор: vixon Категория: Други   
Прочетен: 121 Коментари: 0 Гласове:
0



  Скандал със застраховките на лекарите в София

Новият председател д-р Асен Меджидиев сключва нов договор, много от докторите обаче си искат настоящите полици

Жулиета Недялкова - 13.06.2018 Скандал със застраховките на лекарите в София е на път да ощети не само медиците, които работят в столицата, но и тези в цялата страна, научи Скенер.нюз. Причината е, че новият председател на столичната колегия на лекарския съюз д-р Асен Меджидиев е решил да бламира четиристранното споразумение между БЛС, застрахователния брокер „Булстар“, ЗАД „Алианц България” и ЗК „Уника“, с което са договорени условията за всички лекари у нас.imageСкандал със застраховките на лекарите в София е на път да ощети не само медиците, които работят в столицата, но и тези в цялата страна, научи Скенер.нюз. Причината е, че новият председател на столичната колегия на лекарския съюз д-р Асен Меджидиев е решил да бламира четиристранното споразумение между БЛС, застрахователния брокер „Булстар“, ЗАД „Алианц България” и ЗК „Уника“, с което са договорени условията за всички лекари у нас.

Програмата за професионалната отговорност на лекарите в България е създадена от КЗЦ „Булстар“ през 2011 г. и към момента 20 районни колегии на БЛС имат сключени такива договори в полза на своите членове. Това са около 13 500 медици, като почти половината от тях са от София. Целта на тази Програма за доброволно застраховане е да осигури пълна и надеждна, 100% гаранция на всеки лекар, който е включен в нея, че неговите интереси са защитени в случай, че е осъден да заплати обезщетения за причинени вреди на пациенти в размер до 200 000 лева, независимо дали има или няма сключени задължителни или други застраховки.

Припомняме, по закон лечебните заведения са длъжни да застраховат персонала си, така че всички доктори и сестри, включително и тези в извънболничната помощ, би трябвало да имат задължителна застраховка. На практика обаче това не е така, а и лечебните заведения могат единствено да бъдат глобени, при неспазване на закона с между 100 до 2000 лева. Освен това в сключваните задължителни застраховки от лечебните заведения, съгласно изискванията на чл. 189 от Закона за Здравето, съществуват много изключения и непълнота на застрахователното покритие, които водят до това, че биха били реална защита за лекаря вероятно в по-малко от 50% от случаите, твърдят адвокати и специалисти в застраховането. Това се дължи на отсъствието в почти всички договори на „ретроактивна дата“ и означава, че голяма част от случаите, възникнали през последните 5 години, най-вероятно ще бъдат изключени. Така, че изглеждащото на пръв поглед високо покритие от 500 000 лв. за едно събитие, няма да се задейства. Освен това в много от задължителните застраховки съществуват доста изключени рискове, както и не е ясно какво се случва, ако застрахователят на задължителната застраховка е обявен в несъстоятелност, каквито прецеденти вече има.

Новото ръководство на Столична колегия разпространява информацията, че сключената от предишното ръководство допълнителна доброволна застраховка е била ненужна, позовавайки се на доклад на Комисията за финансов надзор, в който се казва, че лекарите по закон трябва да имат задължителна застраховка, което обаче не изключва доброволна такава. Според д-р Меджидиев, всички членове на СЛК са били застраховани с премия от 43 лева на година или излишно били изхарчени 275 000 лева от членски внос само през 2017 г., а не били изплатени никакви обезщетения.

Проверка на Скенер.нюз показва друго – през миналата година застрахователите са изплатили само по един иск 199 700 лева по дело срещу лекар от Сливен, съден от родители на починало дете. Всъщност идеята на продукта е да предостави максимална защита на докторите, когато към тях са предявени претенции от страна на пациентите. Това става, когато застрахованите лица са повече. А ако лекарите от София си направят нови полици, то това ще се отрази на условията, които предоставя застрахователят на всички останали. Самите доктори, от столицата и другите колегии си харесват защитата и не биха искали да прекратят договорите си. Ръководството на СЛК обаче ги притиска, използвайки и неверни твърдения.

Според адвоката по медицинско право Мария Радева, задължителната застраховка по чл. 189, ал. 1 от Закона за здравето, предоставя застрахователна защита единствено когато застрахованите лица, упражняват медицинска професия в лечебното заведение, сключило застраховката. В случай, на вреди, нанесени на пациента, от съответното лице, но като работещо в друго лечебно заведение – тази застраховка няма действие. „Практикуването на лекарска професия в повече от едно лечебно заведение е често срещана практика в българската здравна система. За да се осигури застрахователна защита, в тези случаи, лекарят следва да бъде застрахован по няколко отделни застрахователни договора. Предлаганата доброволна застраховка „Професионална отговорност на лицата, упражняващи медицинска професия“, осигурява застрахователна защита на лекаря, в неговото лично качество, без оглед на лечебното заведение, в което работи. Следователно тази застраховка може да бъде ползвана от лекаря, при необходимост, във всички лечебни заведения, където той практикува“, посочва адвокат Радева. „От анализа на действащото законодателство, действителните фактически отношения в лечебните заведения и условията на предлаганата доброволна застраховка, се налага извод, че тя е целесъобразна и приложима не само в тесен кръг от случаи. Именно условията, при които работят лекарите, както и съпоставката между условията по задължителната и доброволна застраховка, обуславят необходимостта от сключване на тази застраховка „Професионална отговорност на лицата, упражняващи медицинска професия“, редовни членове на Български лекарски съюз“, категорична е Мария Радева.

За днес следобед д-р Асен Меджидиев е насрочил председателско събрание на столичната колегия на БЛС, което по неизвестни причини ще се проведе в рапортната зала на „Пирогов“, като на председателите на дружествата е наредено да носят списъците на „доброволно желаещите“ новата застраховка. В писмото, подписано от д-р Меджидиев, до болниците и ДКЦ-тата в София, се казва, че тя вече няма да се плаща от членския внос, а ще се удържа от заплатите на докторите. На събранието днес се очаква да бъдат разгледани офертите на няколко застрахователни компании, но запознати твърдят, че името на новия застраховател на лекарите вече е избрано. Скенер.нюз разполага с документи, които показват, че предлаганите продукти са същите като този на КЗЦ „Булстар“, ЗАД „Алианц България” и ЗК „Уника“, който е квалифициран като ненужен. Единствената разлика е, че докторите от София ще трябва да плащат по-висока премия – вместо 43 лева ще дават по 63 лева на година и то не от членския внос, а от заплатите си, а колегите им от страната ще изгубят част от преференциалните условия по вече сключените полици.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vixon
Категория: Технологии
Прочетен: 8625
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031